03 veebruar 2007

Sõrmuste isandad – kas ainult varjud minevikust


Viikingite seas oli sõrmus võimas jõu, õnne ja kuulsuse sümbol. Auväärse kingituse ja vahetuskaubana oli sõrmus mõnikord ka kuninglik pärandiese, nagu näiteks rootsi Sviagriss. Põhjala müütide võlusõrmused olid saatuse ja oma kõige rõõmutumal kujul ka hukatuse sümbolid….
Maailma mütoloogia entsüklopeedia. Põhjamaade mütoloogia. Väega sõrmused. Arthur Cotterell ja Rachel Storm
Pilt on pärit igaaastastelt Käsmu viikingipäevadelt - http://www.kasmu.ee/?page=18

John Ronald Reuel Tolkien Sõrmuste vennaskonna lood – lihtne kääbik võitluses kogu maailma kurja vastu või Ursula K. Le Guini Meremaa võluri lood kõiki haaravas headuse võidukäigus kurjuse vastu. Need fantaasiamaailmad annavad silmad ette ka kõrgeltmakstud Ameerika filmitööstusele. Olen vahel mõelnud palju on meie nii tavalises abielu- või klassilõpusõrmuses vanade viikingite või Sõrmuste isandate sõrmuste väge.

Lugu sai alguse Ollest. Sattus ta võimaluse peale, kuidas X-tee kodanikuportaalist suvalise Eesti kodaniku Euroopa ravikindlustuskaardi saab koju tellida. Proovisin isegi. Eks näis, kas president Toomas Hendrik Ilvese Euroopa ravikindlustuskaart potsatab mu postkasti.

Mulle teeb selline arvutipoiste lubamatu apsakas nalja. Usun, et see parandatakse kiiresti ära. Nagu omaaegsetele viikingite sõrmustele, omistab praegune ühiskond üleloomulikku väge võrku pandud arvutitele.

Eks seda väge ongi. http://www.i-cams.org/ raport 2005 aasta aprillist, rahvusvaheline kampaania massilise järelvalve vastu, http://www.informationclearinghouse.info ja paljud sarnase temaatikaga lehtede tegijad kasutavad ise info vaba liikumise jõudu, samas seda maha tehes ja millekski halvaks tituleerides.

Eesti vandenõuteoreetikutel pole suurt miskit vastu panna http://tomp.wordpress.com,
http://www.hot.ee/nuhk/, Jaan Kaplinski artikkel Maalehe Suur vend Microsoft http://www.maaleht.ee/?old_rubriik=52&old_art=3833&old_num=
jms


Eesti Vabariigi Põhiseadus https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=633949

§ 26. Igaühel on õigus perekonna- ja eraelu puutumatusele. Riigiasutused, kohalikud omavalitsused ja nende ametiisikud ei tohi kellegi perekonna- ega eraellu sekkuda muidu, kui seaduses sätestatud juhtudel ja korras tervise, kõlbluse, avaliku korra või teiste inimeste õiguste ja vabaduste kaitseks, kuriteo tõkestamiseks või kurjategija tabamiseks.

Isikuandmete Kaitse Seadus https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=748829

§4. Isikuandmed
(1) Isikuandmed on andmed tuvastatud või tuvastatava füüsilise isiku kohta, mis väljendavad selle isiku füüsilisi, psüühilisi, füsioloogilisi, majanduslikke, kultuurilisi või sotsiaalseid omadusi, suhteid ja kuuluvust.
(2) Eraelulised isikuandmed on:

4) isiku kohta maksustamisega kogutud teave, välja arvatud teave maksuvõlgnevuste kohta.

Turvalise ühiskonna üks oluline osa on kodanike isiklike andmete salajasus. Aga kõigil asjadel on mitu tahku. Nii ka sellel. Iga ettevõtlusega kokku puutunud inimene teab kuidas korrastas Äriregistri infosüsteemide tekkimine https://ar.eer.ee/lihtparing.py ettevõtlusmaastikku. Oluline samm oli juba see, et ei saanud libafirmasid enam kasutada. Igaüks kontrollib internetist järgi, kas selline firma on olemas. Lisaks elektrooniline maksuamet ja krediidiinfosüsteemid ja hakkasidki asutused õigeaegselt arveid tasuma, riigile makse jne. Igal koostööpartneril ju kohe näha milline su ärikultuur on.

Eraisikute krediidiinfot saab vaadata https://www.krediidiinfo.ee/mhregister.php kui tead isikukoodi. http://www.kohus.ee/kohtulahendid/index.aspx võid pikalt ja keeruliselt otsides leida kohtulahendite hulgast ka oma naabrimehe süüteod.

Aga isikutuvastamine ilma aegunud paberdokumentideta.

Minu arvates oleks vaja kõigile avalikku rahvastikuregistrit, kus oleks inimese pilt isikuandmed (elukoht jms ei pea ju avalik olema) koos paturegistri ja nn maksehäirete infoga.

Pass või juhiluba võib ju pealtnäha turvaline isikutuvastamise vahend olla aga ainult spetsialist teeb vahet kas su pilt on vahetamata. Mina tahaks küll minna panka, riigiasutusse ja asjaajamiseks lihtsalt öelda oma nime.

Palgates näiteks lapsehoidjat, remondimeest jne. Jätad võõra inimese koju. Või kui ettevõte palkab töötajat. Jätab oma vara võõra hoolde.

Selline avalikkus muudaks minu arvates meie ühiskonda turvalisemaks, inimesed hooliksid seadustest rohkem kuna seadusrikkumised on avalikud jne

Kas 21. sajandi infoühiskonnas peab meie ainuke vägi olema sõrmustes ja pappkaantega sinistes või nüüd uutes punastes kergesti lagunevates passides. Võiks olla nagu vanasti Inglismaal – kodumaal elades polnud sul mingit dokumenti vaja.

Kommentaare ei ole: