16 aprill 2007

Sinasõprus raamatuga

Sinasõprus tammega
Pilte ja teadmisi, lugemist ja tegemist terveks aastaks (kellel kannatust, sellel kauemakski).
Viktor Masing
Joonistanud Sirje Eelma
Kirjastus „Valgus” 1984

Mõtlesin kuidas seda raamatut kirjeldada. Vast ainult soovitusega raamat kätte võtta. On see selline tervik, mis oli omal ajal paljudele lastele teejuhiks looduse mõistmisele. Senikaua, kui Eesti loodusraamatute kirjastajad eelistavad lihtsamat teed ja kirjastada välismaa autoreid pole sellest raamatust tänapäeva tasemel kordustrükki oodata. Raamat on heaks abimeheks nii kooliõpetajale kui ka lapsevanemale. Kokkusurutult õhukesse raamatusse on terviklik lähenemine tamme ja seda ümbritseva ökosüsteemi näitel omamoodi suhtumine loodusõpetusse koos lastele kohaste tekstide ning praktiliste harjutustega looduse jälgimiseks - mõistmiseks. Kui unustada nõukogudeaegne trükikvaliteet jäävad meil kirjastatud välismaised raamatud kahvatuks varjuks.
Raamatus on tekst, joonistused ja lihtsad tööskeemid põimitud metoodiliselt lapsele mõistetavaks ning praktiliselt kasutatavaks materialiks. Nagu raamatu moto ütleb: „Pilte ja teadmisi, lugemist ja tegemist terveks aastaks (kellel kannatust, sellel kauemakski)”.
Kui Juhani mulle helistas ettepanekuga mõnest raamatust kirjutada, siis nõustusin ainult selle raamatu pärast. On 21. sajand. Raamatu lugemine on rohkem luksus, kui eluline vajadus.
Olen abiks olnud loodushariduse edendamisele Käsmu Meremuuseumis Aarne Vaigu eestvõttel. Seoses plaaniga välja anda Käsmu teemaline töövihik koolilastele lappasin läbi hulga nii kaasaegseid kui ka vanemaid õppemateriale. Kaasaegsed trükised on reeglina selgete värvidega, hea trükikvaliteediga aga aga minu arvates veidike pealiskaudsed. Sain Viktor Maasingu raamatu auhinnaks kooli ajal loodusteemaliste referaatide konkursil. Palju kordi on see raamat teiste hulgast mulle olulistel hetkedel pihku juhtunud. Võibolla on asi raamatu mõõtudes. Ei mahu ta hästi ühelegi raamaturiiulile.

Kommentaare ei ole: