25 veebruar 2008

Asus Eee kodustamise lugu

Üks tuttav tahtis teda osta väikese kaalu pärast. Oli kuskilt lugenud. Uurisin siit ja sealt. Korra poes riiulil vaatasin. Müüja laitis, et mustvalge ekraaniga. Ei tea miks valetas. Lugesin igasugu arvustusi. On revolutsioon arvutihindades ja ei ole ka. Alul lubati ju 100 $ maksvat arvutit, välja kukkus pea 500$ maksev vidin. Olin siin juba ammu pensionärist emale mõelnud arvutit kinkida. Küll oli rahast kahju, uut ei raatsinud osta, vanaga jälle ei saa vaninime hakkama. Ühendasin kaks asja ja nii tekkiski lauale Asus Eee. Maksis teine 4990 eesti krooni, juurde ostsin 270 kroonised kõlarid ja 590 kroonise 4 gigase mälupulga, mälukaardi ees eeliseks odavus. USB pessa käiv hiir oli enne olemas. Ihnsusest ja ka laiskusest - neljas poes lihtsalt polnud, jätsin välise CD ja DVD seadme ostmise hiljemaks. Träna koos võis kodustamisega alustada.


Eee kodustamine


Mu tavapärase veits laokil töökoha koluga võrreldes oli Eee selline mänguasi, et alguses tekitas tõsist skepsist. Samuti Linux, millega mul eelnevalt ainult episoodiline kokkupuude olnud siis, kui seda sai Käsmu Meremuuseumi avalikku internetipunkti installitud.

Kui Eee laual lahti oli ja aku külge lükatud ning esimesest nupulevajutusest arvuti käima läks kusagil 15 sekundiga, siis skepsis kadus. Väike ekraan oli selge, klaver täiesti töökõlbulik, hiir hakkas kohe tööle jne. Mis põhiline - ta nägi hurmavalt ilus välja. Kõik oleks tore aga paraku ei ela me ei USA-s, Inglismaal ega Austraalias. Eestit asukohamaaks ette tulev wisard ei paku, Eesti klaverit ka mitte.


Probleemid WiFi-ga

Esimese asjana võtsin ette interneti. Nigu kaabli taha pistsin oli vähemalt minu ruuteriga koostöös toimiv internet täiesti olemas. Siis võtsin ette WiFi. On ju mugavale kaasaskandmisele orienteeritud arvuti puhul see üks olulisemaid asju. Kaarti sisse välja lülitada oli lihtne. Kohe esilehel ka suur ikoon WiFiga ühendamiseks. Algul jooksis iga kord kui salasõna olin sisestanud Eee lihtsalt tuimalt kokku. Proovisin kõrvalt oma Delli läpakaga, kus Vista peal, ei mingit probleemi. Mässasin tund aega enne kui tabasin ära - Eee tahab, et salasõna juures oleks süsteem õieti valitud. Kui lülitasin WEP-i pealt ümber WPA peale jäi tööle nii arvuti kui hakkas tööle WiFi. Hiljem proovisin KUMU kohvikus internetti minna - kõik toimis sealgi ilusti. Väike aga Windowsi kasutajale arusaamatu nüanss. Mul käis juba selle tunni jooksul läbi pea mõte, et olen praak arvuti saanud. Helistasin isegi maaletoojale aga seal olid juba kõik peale sekretäri koju läinud ning tema ei teadnud Eee-st midagi.


Eesti klaver - kas ületamatu probleem


Internet sees hakkasin täpitähti taga igatsema. Alustasin setingutest nagu tublile windowsi kasutajale kohane. Seal pakub ainult inglise klavereid. Helistasin siis Skybiga (muideks isegi weebikaamera töötas päris ilusti) sõbrale, kes Linuxiga kokku puutunud. Jäi temagi vastuse võlgu. Aitas nagu alati - internet. Leidsin lehekülje http://eeekasutaja.makeforum.org/, kus oli väga selged juhised Eesti klaveri seadistamiseks, lisaks veel palju muud huvitavat Eee eestindamise kohta. Paraku jäigi kasutajaliides jonnakalt näitama, et tal inglise klaver, kuigi trükkis ilusti täpitähti. Nüüd olin järgmise probleemi ees - kuidas klaverile saada õiged märgid. Peale poodide kammimist, kust otsisin valgeid kleepse - kuskil polnud, kirjutasin vildikaga märgid peale.

Kokkuvõtteks

Eee kolm e-d peaks tähendama lihtsust. Mul veel tegemata programmide eestindamine, välise monitori settinguid ei saanud salvestada, üksikud aknad jäävad osaliselt ääre taha. Vigu on palju. Eestindamise võiks ära teha maaletooja. Näiteks eestikeelse manuaali - pigem lihtsa kasutusjuhendi leidsin mitte karbist, vaid internetist K-Arvutisalongi kodulehelt http://www.k-arvutisalong.ee/index.php?linker=true&id=13&lang=est, jne jne

Aga üldmulje on vägagi positiivne vaatamatta virisemisele. Enamus asju töötavad, selle paari nädalaga mis ema sünnipäevani on jäänud jõuab vast vähe blondiini meenutava arvuti lõplikult ära kodustada.

Kommentaare ei ole: